Doe-het-zelf Radiatoren

Hoe ontlucht ik mijn radiator?

Zet alle radiatoren in huis open en laat de Cv-installatie minimaal 10 minuten werken, zo lopen alle radiatoren vol en verzameld de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Zet de thermostaat zo laag mogelijk, zodat de ketel stopt met verwarmen.

Haal de stekker van de Cv-ketel uit het stopcontact, zodat er geen geforceerde lucht rouleert. Wacht nu minimaal 10 minuten voordat u de radiatoren gaat ontluchten. Begin met het ontluchten van de radiator op het laagste punt van uw woning. Hiervoor is een speciaal ‘ontluchtings-sleuteltje’ nodig, waarmee u het ontluchtingsventiel open draait. Dit ventiel kan zich zowel bovenop als op de zijkant van de radiator bevinden.

Draai het ventiel open, totdat er water uit het ventiel ‘spuit’, draai vervolgens het ventiel weer dicht. Het water dat eruit komt kan zwart zijn door afvalstoffen die doorgaans in de radiatoren zitten (vaak bij oude radiatoren).

Herhaal deze stappen bij elke radiator, onthoudt dat u van beneden naar boven werkt. Stop de stekker van de Cv-ketel weer in het stopcontact, hierdoor zal de Cv-ketel weer verwarmen en de water door de leidingen pompen.  Controleer of de waterdruk tussen de 1.5 en 2 bar is (1.9 bar is wenselijk), dit kunt u aflezen op de manometer (drukmeter) op de Cv-ketel.

Overige artikelen

Is vervolgens uw druk te laag?  De installatie moet worden bijgevuld, dit is noodzakelijk voor een optimale werking. Helaas moet dan de installatie wel weer worden ontlucht.

Is uw installatie goed ontlucht, maar heeft u last van tikkende geluiden in uw verwarming, lees dan goed hoe u dit oplost.

Heeft u alle stappen gedaan, maar heeft u nog steeds problemen met uw installatie? Het is dan wel raadzaam om een professional langs te laten komen om uw installatie na te laten kijken.  Hij kan de oorzaken snel traceren en oplossen.

Wilt u persoonlijk advies?

Heeft u vragen over uw ketel, verarming, sanitair of uw dak? Kom gerust bij ons langs op de Anthony Fokkerweg 59, 1059 CP Amsterdam. Of stel uw vraag hier online!

Arie Bosman