Doe-het-zelf CV-ketel

                            Doe-het-zelf CV-ketel

Hoe hoog moet de druk van mijn CV-ketel zijn?
De waterdruk van de Cv-ketel is wenselijk tussen de 1.5 – 2 bar. Indien de waterdruk lager is dan 1.5 bar dan zal de Cv-installatie niet goed functioneren. Het water wordt dan niet goed rondgepompt. Zakt de druk onder 1 bar dan loopt u zelfs risico op schade aan uw installatie.

Wanneer de druk boven de 2 bar stijgt, dan zal dit o.a. zorgen voor een snellere slijtage van de pomp. Wanneer de druk richting of over de 3 bar stijgt dan ontstaat het gevaar dat een onderdeel of deel van de leiding zal springen, wat tot ernstige waterschade leidt.
De waterdruk is dus nodig om het water te laten circuleren in de verwarmingsunits, de belangrijkste componenten hiervoor zijn de pompen die het warme of koude water in het huis laten rondpompen. Wanneer de waterdruk van de Cv-ketel te hoog is, dan moet deze verlaagd worden door uw Cv-installatie te ontluchten of water te laten ontsnappen. Zorg hierbij dat hierbij een doek gebruikt wordt, leidingwater is vaak vuil en zwart. Is de druk van de Cv-ketel te laag, dan moet de Cv-installatie bijgevuld worden.
Expansievat

Een watergevulde Cv-installatie is altijd uitgerust met een expansievat. Wanneer het water verwarmd wordt zet het uit, waardoor de druk in de leidingen stijgen. Het expansievat vangt deze verschillen op, wordt deze grens overschreden dan zorgt het overdrukventiel dat er water uit het systeem kan ontsnappen naar het rioolafvoer. Indien u de Cv-installatie vaak moet bijvullen dan is er waarschijnlijk iets mis met het expansievat.


Hoe moet ik mijn Cv-ketel bijvullen?

Het bijvullen van de Cv-installatie kan uiteraard gedaan worden door een installateur, maar u kunt het ook zelf uitvoeren. De onderstaande stappen helpen u bij het vullen van uw Cv-installatie, leiden de onderstaande stappen niet tot het gewenste resultaat, dan kunt u uiteraard contact met Millenaar | Peijnenburg opnemen.
  • Zet de thermostaat uit en wacht minimaal 20 minuten.
  • Trek de stekker van de Cv-ketel uit het stopcontact, indien de Cv-ketel een digitale drukmeter bevat laat de stekker dan in het stopcontact.
  • Vlakbij de Cv-ketel bevindt zich vaak een (wasmachine)kraan, sluit hier de ‘vulslang’ op aan.
  • Houdt de slang omhoog en vul de slang vóórdat u hem aansluit op de Cv-ketel, sluit vervolgens de kraan (zo voorkomt u lucht in de installatie).
  • Sluit de volle vulslang aan op de vulkraan van de Cv-ketel. Zet daarna eerst de waterkraan open, daarna pas de vulkraan van de Cv-ketel.
  • Laat de kraan open tot er in de Cv-ketel een waterdruk is opgebouwd van 1.9 bar.
  • Draai vervolgens eerst de vulkraan dicht, gevolgd door de waterkraan.
  • Koppel de slang van de vulkraan los, en houdt hierbij een emmer gereed om het water in de slang mee op te vangen.
  • Zet de Cv-ketel weer aan (door de stekker in het stopcontact te steken).
  • De Cv-installatie is bijgevuld, nu moeten enkel de radiatoren ontlucht worden.

Belangrijk om te weten!
  • Hangen het vulpunt en de drukmeter niet op dezelfde hoogte, dan zal de drukmeter een hogere druk weergeven dan aanwezig is in de ketel. Iedere meter hoogteverschil zorgt voor 0.1 bar druk. Geeft de drukmeter 1 bar aan en de Cv-ketel hangt 7 meter hoger, dan is de druk in de Cv-ketel 1.7 bar.
  • Wanneer de druk tijdens het bijvullen met water onevenredig snel oploopt, dan is hoogstwaarschijnlijk het expansievat defect. Deze moet zo spoedig mogelijk worden vervangen. Gebruik de Cv-ketel dan niet om meer schade te voorkomen.
  • Moet de Cv-installatie vaak bijgevuld worden met water, maar het expansievat is niet defect, dan is hoogstwaarschijnlijk de automatische ontluchten van de Cv-ketel defect

Wilt u persoonlijk advies?

Heeft u vragen over uw ketel, verarming, sanitair of uw dak? Kom gerust bij ons langs op Schweitzerlaan 70 in Amstelveen. 


Of stel uw vraag hier online!


Adviseer mij
Share by: